Från extrajobb till anställning

Välkommen Frida.

Efter drygt ett halvår av extraarbete tillsammans är vi väldigt glada att få berätta att Frida börjar hos oss på heltid i januari.

I maj 2021 hände det minst sagt mycket hos oss på UrbanUrban. Vi fick flera typer av tillskott i form av Helena Melin (ny kollega), Uma (Idas dotter) och Frida Kask Rosén som började jobba extra hos oss vid sidan av sina studier inom Personalvetarprogrammet vid Uppsala Universitet. 

Rekryteringsprocessen för Frida blev rekordsnabb (annons gick ut en måndag, Frida sökte dagen efter och började måndagen därpå) och så kan det gå när det är helt rätt. Efter drygt ett halvår av extraarbete tillsammans är vi väldigt glada att få berätta att Frida börjar hos oss på heltid i januari efter avslutade studier.

Läs om Fridas tankar om UrbanUrban och hur man lyckas få en anställning genom extrajobb. 


Hej Frida, berätta! Vad var det som gjorde att du ville stanna på UrbanUrban? 

- “Det roliga är att jag kände redan från första intervjun att “här vill jag vara”. Jag fick ett så himla fint uttryck av UrbanUrban och har sällan varit så nervös inför en intervju. Det gick dock bra och jag fick jobbet. Sen dess har jag fortsatt att trivas lika bra. Det finns många olika delar som gör att jag trivs så bra men en av dem är människorna som jobbar här, de är väldigt kompetenta, drivna och samtidigt ödmjuka och fina personer. Det känns nästan lite overkligt att få vara på en arbetsplats där man genuint gillar alla sina kollegor. 

Utöver det så finns många andra delar med UrbanUrban, såsom att idén med partnerskap och långsiktiga samarbeten är något jag verkligen tror på. Organisationen är platt och man får känna sig delaktig i väldigt mycket av det som händer. Som nyexaminerad är det väldigt lärorikt att jobba så tätt med sina kollegor och att få insyn i så många olika delar av arbetet. Ser fram emot 2022 då vi växer ännu mer i vår HR-partner del!”

Vad är viktigt att tänka på när man studerar och söker extrajobb? 

- “Börja med att fundera och kartlägg vad det är du vill jobba med efter examen. Gör en plan för hur du ska nå dit - ett extrajobb vid sidan av studierna är en väldigt bra väg att gå. 

Inför jobbsökandet och intervju är det viktigt att förbereda vad du känner att du kan dra för nytta av dina tidigare erfarenheter. Även om du saknar erfarenhet inom just det området så finns det säkerligen andra delar från din bakgrund eller dina personliga egenskaper som du kan lyfta för att visa på varför du är lämplig för jobbet. Var samtidigt införstådd och ödmjuk inför att du är ny och har en hel del att lära.”

Hur lyckas man få en anställning direkt efter studierna? 

- “När det kommer till HR och rekryteringsbranschen så skulle jag säga att ett extrajobb vid sidan av studierna är ett stort plus (nästan ett krav) för att lyckas få jobb direkt efter examen. Har man jobbat extra under studietiden så visar det både på driv och vilja men man samlar även in värdefull erfarenhet. 

Som nyexaminerad har man en klar fördel om man jobbat extra inom samma bransch i jämförelse med de som inte gjort det. Det är hög konkurrens på jobben och det gäller att försöka ligga steget före för att vara attraktiv på arbetsmarknaden. Även om du inte har möjlighet att få fortsatt anställning på ditt nuvarande extrajobb så kommer du säkerligen ha knutit kontakter och inte minst skaffat dig viktiga referenser inför jobbsökandet. Att komma ut som nyexaminerad utan erfarenhet eller referenser som kan styrka din kompetens kan göra det tufft att få det första jobbet. En del utbildningar har praktikperioder vilket också kan ge mycket av ovan nämnda men läser man en helt teoretisk utbildning så är det extra viktigt med extrajobb.”

Vilka är dina bästa tips till någon som siktar på att få en anställning direkt efter praktik/extrajobb? 

- “Det klassiska “visa framfötterna” är såklart givet men det finns även andra delar som jag tycker är viktiga. Dessa är exempelvis att vara öppensinnad för olika typer av uppgifter, “se resan som målet” och att vara tydlig med att du vill vara kvar och då kan du förhoppningsvis bygga en plan med din arbetsgivare för att det ska förverkligas. Försök att bidra med det du kan och lite till, var inte rädd för att prova nya saker. Vill du genuint få vara kvar på ditt extrajobb efter examen så kommer det att lysa igenom.”

Lina Dobrzynski