Inlägg i Rekrytering
Hur man pratar om lön i rekrytering 

Lön är högst relevant när det kommer till jobb och för oss som jobbar med rekrytering är det en del av vardagen att prata löner. För vissa är lön en saklig och enkel fråga medan för andra kan det vara obekvämt att prata lön. Oavsett hur man ser på lön anser vi att det är bäst att ha en transparent och öppen dialog om det, eftersom målet är att båda parter ska känna sig nöjda i en rekrytering, inklusive lön och andra förmåner. Låt oss diskutera lön, både från rekryterarens och kandidatens håll. 

Läs mer
RekryteringLina Dobrzynski
Rekrytering i tillväxt: hur och när bedömer man vad?

För att en rekrytering ska bli så smidig och effektiv som möjligt och samtidigt hålla en hög kvalitet behöver man en plan för vilka steg som ska finnas samt vad som ska bedömas i respektive steg. I denna serie pratar vi om något som vi arbetar med dagligen och som ligger oss varmt om hjärtat, nämligen rekrytering i tillväxt. I tre delar kommer vi prata om grunden för att axla tillväxt genom rekrytering, vilken typ av person som trivs och matchar i ett tillväxtföretag samt hur och man bedömer vad i en rekryteringsprocess.

Läs mer
Rekrytering i tillväxt: rekryteringshjulet

När man växer som företag är det viktigt att sätta en bra struktur och grund för rekrytering, framförallt om man växer snabbt. Vi på UrbanUrban jobbar med detta genom att skapa ett rekryteringshjul. Med ett intakt rekryteringshjul skapar man goda förutsättningar för att axla den tillväxt man önskar, något vi kallar “a smooth ride to growth”. 

I tre delar kommer vi prata om grunden för att axla tillväxt genom rekrytering, vilken typ av person som trivs och matchar i ett tillväxtföretag samt hur och man bedömer vad i en rekryteringsprocess.

Läs mer
Rekrytering i tillväxt: vem passar i ett scaleup-/tillväxtbolag? 

Tillväxtbolag skiljer sig en del mot andra företag. Delvis i storlek, organisation, struktur och processer men även i miljö, tempo och kultur. I denna serie pratar vi om något som vi arbetar med dagligen och som ligger oss varmt om hjärtat, nämligen rekrytering i tillväxt. I tre delar kommer vi prata om grunden för att axla tillväxt genom rekrytering, vilken typ av person som trivs och matchar i ett tillväxtföretag samt hur och man bedömer vad i en rekryteringsprocess.

Läs mer
Så gör du ett bra intryck som arbetsgivare i rekryteringsprocessen

I en rekryteringsprocess bör man som företag tänka på att man kommunicerar med sina potentiella nästa medarbetare. För en medarbetare börjar livscykeln redan i rekryteringen och det är även i detta skede man som företag gör ett första intryck som arbetsgivare. Hur rekryteringen upplevs av en kandidat kan självklart variera beroende på individ, känslor och varför man söker jobbet men genom att vara trygg i hur man vill upplevas som arbetsgivare kan man både ta mer kontroll över sitt employer brand och göra ett bra intryck.

Läs mer
Hur man lyckas med remote onboarding

Onboarding är en viktig aspekt i en anställds ‘livscykel’ och har på senaste tiden uppmärksammats mer och mer då man har förstått betydelsen av att lyckas med onboarding. I och med rådande pandemi har många företag tvingats övergå till en mer, om inte helt, digital och remote onboarding. Detta har medfört nya utmaningar och förutsättningar.

Läs mer
Hur viktigt är job crafting – hur mycket bör företag låta sina anställda forma sina egna roller?

Hur en arbetstagares roll är utformad bestäms oftast av chefer; arbetsuppgifter, funktion, förväntningar och mål etc. Arbetstagare är generellt relativt lite involverade, om inte helt exkluderade, när det kommer till jobbdesign av sin egen roll. Job crafting – hur mycket en medarbetare kan influera, ändra och omdesigna sin roll – har visat sig ha en positiv effekt för motivation, engagemang och prestation hos medarbetare (Wrzesniewski et al. 2013).

Läs mer
Vikten av ett CV: vetenskaplig forskning och praktiska exempel

Rekryterare screenar ett stort antal CV:n dagligen och det är vanligtvis ett av de första stegen i en rekryteringsprocess. I denna tidiga fas blir ett stort antal kandidater utvärderade baserat på väldigt lite information och här görs ofta den första ’elimineringen’ av kandidater. Eftersom ett CV vanligtvis är ett eller två sidor långt blir innehållet av dessa sidor kritiskt, då det är det som avgör om man klarar sig genom det första steget eller inte.

Läs mer
Distansjobb – del 3.1: Flexibla arbetstider

I detta inlägg tittar vi på flexibla arbetstider och flexibel arbetsplats från arbetsgivarens perspektiv; hur det kan fungera i praktiken och vilka resultat det kan ge. Vi har även intervjuat Love Sahlin (VD på Web Tech Media Group), Thomas Aziz (VD på Crisp Film) och Oscar Sandström (grundare på Viseo) om hur de applicerar flexibilitet i sina respektive företag och vilka resultat de har sett.

Läs mer
Employer branding – del 1: Vad är employer branding?

“The employer brand is the image of your organization as a ‘great place to work’ in the mind of current employees and key stakeholders in the external market (active and passive candidates, clients, customers and other key stakeholders). The art and science of employer branding is therefore concerned with the attraction, engagement and retention initiatives targeted at enhancing your company’s employer brand.”

Läs mer
Varför inställning slår talang

På UrbanUrban har vi en filosofi om att inställning slår talang i det långa loppet. Vad det innebär är att personer med rätt attityd, driv och uthållighet kommer att öka sina chanser att lyckas i sin karriär då de ihärdigt tränar, repeterar och söker ny kunskap. Detta resulterar i kontinuerlig utveckling och förbättring hos individen.

Läs mer
Grit, RekryteringLina Dobrzynski