Därför är feedback viktigt på arbetsplatsen

En viktig aspekt

En av de viktigaste aspekterna på jobbet enligt medarbetare är att ha möjlighet till att både få och ge feedback. Faktiskt så är det ett av de vanligaste svaren på frågan vad som är viktigt på en arbetsplats när vi intervjuar kandidater. De flesta medarbetare uppskattar att få input på hur det går och hur man presterar, både vad som går bra och hur man kan förbättra sig, samt i sin tur kunna ge feedback tillbaka. 

Med syfte att förbättra

Feedback kan alltså både komma i form av en positiv bekräftelse på att något går bra likväl som det kan vara input på vad som går mindre bra eller hur något kan göras bättre. Huvudsakligen kännetecknas feedback som konstruktiv och med ett positivt syfte. För att göra det enkelt bör feedback alltså ges i syfte för att kunna förbättra, effektivisera eller på ett eller annat sätt få fram ett ännu bättre resultat. 

Dagens moderna arbetsplats beskrivs ofta som transparent med högt i tak och god feedbackkultur. Det innebär att man som individ har möjlighet att uttrycka sig, får bidra med åsikter och expertis samt är öppen för att ta emot feedback tillbaka. Feedback går alltså åt båda håll. 

Här listar vi några exempel på vad en god feedbackkultur kan resultera i. 

1. Det skapar lärande organisationer

En lösningsorienterad feedbackkultur uppmuntrar att man får testa sig fram, lära sig av sina erfarenheter och lära sig av varandra. Man får göra fel, göra om och man får ta hjälp av sina kollegor när det behövs. På så sätt byggs tillit mellan kollegor och man får även ta del av andras expertis. Delad kunskap är dubbel kunskap. 

2. Det ger nya perspektiv 

När man är helt inne i en uppgift eller projekt är det lätt att bli hemmablind. Även fast man aktivt vill undvika att fastna i gamla mönster är det ibland lättare sagt än gjort att tänka utanför boxen. Här kan input eller feedback från en annan person ge “nya ögon” på det man sitter med. 

3. Det ökar självmedvetenhet 

Att få feedback bidrar till ökad självkännedom; exempelvis vad man har för styrkor, vilka verktyg eller stöd man behöver, vad man kan utveckla eller hur man uppfattas av personer runt om en. På så sätt blir man mer medveten om hur man ska tackla olika uppgifter eller situationer samt vad man kan göra för att vidareutvecklas. 

4. Det är ett motiverande verktyg för ledare 

Den moderna ledaren möjliggör, motiverar och agerar stöd när medarbetare behöver det. Feedback är ett effektivt verktyg för ledare och medarbetare att möjliggöra en öppen dialog, förbättring och vidareutveckling. Givet att feedback ges, åt båda håll, med en genuin intention att förbättra eller effektivisera blir feedback ett utmärkt verktyg för ledare. 

5. Det skapar en känsla av att vara sedd 

Som individ behöver man uppskattning i olika utsträckning, vare sig det är en klapp på axeln, bekräftelse eller beröm. Att få veta på att man är på rätt spår eller gör något bra resulterar ofta i positiva utfall, såsom motivation, engagemang eller känslan av att man är sedd och värdefull i organisationen. 


Lina Dobrzynski
lina@urbanurban.se

MotivationLina Dobrzynski